miércoles, 27 de abril de 2011

LA VILLA SAVOYE







Es una de les obres mes conegudes del que es considerat un dels grans arquitectes del segle XX, Le Corbusier. Va ser construïda en 1929 a la ciutat de Poissy (a poc mes d'un hora de Paris). La Villa va ser habitada durant un curt període de temps ja que els seus propietaris hagueren de fugir de frança en 1940 degut a la invasió alemanya. Durant la Segona Guerra Mundial la Villa va ser atacada i es va incendiar en diverses ocasions. En 1963 es va restaurar i va se declarada patrimoni arquitèctonic per el govern francès. En la actualitat la Villa es una casa-musseu.

La Villa materialitza a la perfecció la ideologia del seu autor que es resumeix en el que Le Corbusier va anomenar "Els cinc punts de l'arquitectura moderna".

1.Els "Pilotis": Per a Le Corbusier, la planta baixa de la vivenda, igual que el carrer, pertanyien a l'automòbil, ja siga per a la circulació o per a estacionar. Per aquest motiu la vivenda se elevava sobre pilotis deixant tota la planta baixa lliure per a permetre el moviment dels vehicles.

2.La terrassa-jardí: Per a Le Corbusier la superfície ocupada en planta per la vivenda devia ser tornada a la natura en forma de jardí a la coberta de l'edifici, convertint l'espai sobre la vivenda en un lloc aprofitable per a l'oci, que amés permetia mantenir les condicions d'aïllament tèrmic de linterior de la vivenda.

3.La planta lliure: Aprofitant l'acció conjunta dels forjats i els pilars metàl·lics, estos últims tenen un consum de superfície en la vivenda despreciable comparant-los amb els murs de carrega tradicionals o els pilars de rajola. D'aquesta forma, es millora l'aprofitament funcional alliberant la planta de les condicions estructurals. Esa dir, al contrari que passava en els murs de carrega, amb aquest sistema la distribució interior és independent de l'estructura aconseguint una llibertat més gran a l'hora de crear els espais.

4.La finestra longitudinal: Per el mateix motiu del punt anterior, els murs exteriors s'alliberen de la seua funció estructural, permetent que les finestres puguen ocupar tot l'ample de la construcció, millorant la relació dels espais interiors amb l'exterior.

5.La façana lliure: Complementari del punt anterior, els pilars metàl·lics es retiren respecte de la façana, lliurant a aquesta de la seua funció estructural.

No hay comentarios:

Publicar un comentario